Friday, January 09, 2009

Πεζοπορία στη Bάλια Kάλντα


Η γοητεία που ασκεί το βουνό και οι ομορφιές του είναι τόσο παλιά, όσο και η ίδια η φύση. Οι δασωμένες πλαγιές, άλλοτε χιονισμένες κι άλλοτε καταπράσινες, μαγνητίζουν το βλέμμα και οι απρόσιτες κορυφές προκαλούν τον άνθρωπο να υπερνικήσει τους κινδύνους και το μυστήριο του άγνωστου και να τις κατακτήσει.

H ορεινή πεζοπορία προσφέρει μια ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση, συνδυάζοντας αρμονικά τη σωματική άσκηση με την πνευματική χαλάρωση και την απόλαυση της φύσης. Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Φυσικά, υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας για κάθε διαδρομή και καλό θα είναι ένας αρχάριος να ξεκινά από ήπιες διαδρομές. Η πεζοπορία μπορεί να γίνει σε ορεινό μονοπάτι, σε δάσος, σε φαράγγι, δίπλα ή μέσα στην κοίτη κάποιου ποταμού ή κοντά σε χωριά.

  1. Ο επίδοξος trekker πρέπει να γνωρίζει ότι ακόμα και ένα απλό περπάτημα στο βουνό διέπεται από κάποιους κανόνες: Η ορεινή πεζοπορία είναι κυρίως σπορ ομαδικό, πρωτίστως για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και οι έμπειροι ορειβάτες κινούνται πάντα σε ομάδες.
  2. Σταθερή αναπνοή με προσαρμοζόμενο βηματισμό, τόσο στην ανάβαση και στην κατάβαση, όσο και στα επίπεδα κομμάτια της διαδρομής, βοηθά στην καλή λειτουργία της αναπνοής και δεν καταπονεί το σώμα.
  3. Απαραίτητη είναι η πληροφόρηση για την περιοχή που πρόκειται κανείς να επισκεφθεί, όπως και η χρήση χαρτών και πυξίδας για προσανατολισμό. Η πρόγνωση του καιρού είναι σημαντικό εργαλείο για την ορεινή πεζοπορία, ενώ τέλος στο εξοπλισμό πρέπει να περιλαμβάνονται πόσιμο νερό και αδιάβροχο.

Παρότι το trekking είναι μια ήπια δραστηριότητα, που δεν βλάπτει τη φύση, εκατοντάδες ορεινά μονοπάτια στον κόσμο έχουν στην κυριολεξία καταστραφεί από τα χιλιάδες άτομα που περνούν από αυτά κάθε χρόνο, σπάζοντας κλαδιά, ξεριζώνοντας φυτά και το χειρότερο, πετώντας άδεια πλαστικά και σκουπίδια, ρυπαίνοντας περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους. Για τον λόγο αυτό, οι επίδοξοι trekkers θα πρέπει να μπαίνουν στα μονοπάτια με σκοπό να διατηρήσουν και όχι να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον.
Τέλος, εκτός από το γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή άσκηση, το trekking δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσει κάποιος τις ομορφιές της φύσης με δραστηριότητες, όπως η παρατήρηση πουλιών και φυτών. Ταυτόχρονα, οι πιο τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με άλλες παράλληλες δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση βράχου, το canyoning (διάσχιση φαραγγιών με τη βοήθεια σχοινιών) κ.ά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα και σε δύσκολες ορειβατικές αποστολές οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι συνήθως απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου, την κατάκτηση δηλαδή της κορυφής

  • Eυχαριστούμε τη Mάνια Mουσούρη για τις πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με το trekking

Πεζοπορία στην Ελλάδα

Tμήματα από δύο ευρωπαϊκά μονοπάτια και 19 εθνικά συνθέτουν σήμερα το δίκτυο μονοπατιών της Ελλάδας. Τα περισσότερα (9) βρίσκονται στη Β. Ελλάδα, δύο στη Δυτική, δύο στην Κεντρική Ελλάδα και στην Εύβοια και έξι στην Πελοπόννησο.

  1. Ε6: Ευρωπαϊκό μονοπάτι που εισέρχεται στην Eλλάδα από την Ηγουμενίτσα και περνά από Ζαγοροχώρια, Καστοριά, Έδεσσα, Σιδηρόκαστρο, Ξάνθη και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.
  2. Ε4: Ευρωπαϊκό μονοπάτι που εισέρχεται στην Eλλάδα από τον Προμαχώνα, διασχίζει την Eλλάδα από Bορρά προς Nότο και καταλήγει στην Κρήτη.
  • 01: Συνδέει το Ε4 και Ε6. Ξεκινά από το Περιστέρι στο Μέτσοβο, διακλαδίζεται με το Ε6 περνώντας από Συρράκο, Καλλαρύτες, Ματσούκι, Κακαρδίτσα και Γαρδίκι και καταλήγει στην Ελάτη Τρικάλων.
  • 02: Συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο. Από τη νότια πλευρά του Ολύμπου περνά από τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, διασταυρώνεται με την Εθνική οδό Λάρισας-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, περνά από την Όσσα και μπαίνει στο Βόρειο Πήλιο από τα χωριά Ποταμιά, Έλαφος, Κεραμίδι και Βένετο, καταλήγοντας στην παραλία κάτω από το χωριό Πουρί.
  • 03: Ξεκινά από το Μιτσικέλι και περνά Χαράδρα Βίκο, Πάπιγκο, Γκαμήλα, Αώο, Σμόλικα και φτάνει από το Σαραντάπορο στο Γράμμο.
  • 04: Διασχίζει τη Νότια Μακεδονία από τη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Παγγαίο και φτάνει στο χωριό Τοξότες της Ξάνθης.
  • 05: Ξεκινά από το Μέτσοβο και φτάνει μέχρι την Καλαμπάκα.
  • 06: Ξεκινά από το Αμάραντο στη Νότια Πίνδο και καταλήγει στην Ελάτη.
  • 07: Ξεκινά από την Κακαρδίτσα και φτάνει στο χωριό Βουλγαρέλι.
  • 08: Από το Νυμφαίο της Φλώρινας περνά τον Αλιάκμονα και καταλήγει στο χωριό Δεκάτη.
  • 09: «Το μονοπάτι των μαντείων». Ξεκινά από το μαντείο Δωδώνης περνά το Σούλι, το Νεκρομαντείο και καταλήγει στην Πάργα.
  • 11: Από το Καρπενήσι καταλήγει στο Αγρίνιο.
  • 12: Και πάλι από το Καρπενήσι, περνά τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και καταλήγει στη Ναύπακτο.
  • 21: Διατρέχει την Εύβοια.
  • 22: Από το χωριό Αγόριανη του Παρνασσού περνά στους Δελφούς, Δίστομο, Κιθαιρώνα, Πάρνηθα, Μπάφι και καταλήγει στους Θρακομακεδόνες.
  • 31: Από την Πάτρα μέχρι την αρχαία Ολυμπία.
  • 32: Από τη Βυτίνα, Δημητσάνα, φαράγγι Λούσιου, τον Βόρειο Ταΰγετο έως την Καρδαμύλη.
  • 33: Από τον Άγιο Πέτρο της Αρκαδίας, μέσω της κορυφογραμμής του Πάρνωνα μέχρι το ακρωτήριο Κάβο Μαλιάς.
  • 34: Από την αρχαία Επίδαυρο μέχρι την αρχαία Ολυμπία.
  • 35: Από το χωριό Κάτω Λουσοί μέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας.
  • 36: Από τη Δημητσάνα έως τη Μεθώνη.

Trekking στη Bάλια Kάλντα

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς εκεί είναι η μικρή μπάρα με μόνιμο νερό που τροφοδοτείται συνέχεια από την πηγή.
Αφήνοντας πίσω το δασικό δρόμο που άνοιξε η ΔΕΗ για να κάνει το φράγμα της, στα δεξιά φαίνονται οι μαυρισμένοι κορμοί της μαύρης πεύκης (τον Αύγουστο του 1993 μια μεγάλη φωτιά έκαψε πάνω από 8.000 στρέμματα στον δρυμό, ωστόσο σήμερα η φύση έχει ξαναβρεί τον ρυθμό της).
Έπειτα από πορεία δέκα λεπτών μετά το ξύλινο γεφυράκι, το μονοπάτι συνεχίζει αριστερά προς τις λίμνες της Φλέγκας, αφήνοντας πίσω το Ε6. Συνεχόμενη ανηφορική ανάβαση ανάμεσα από γέρικες συστάδες δασικής οξιάς πάνω στο καλοπατημένο μονοπάτι που χάνεται όμως μετά το δασοόριο στα 2.000 μέτρα. Δεξιά υπάρχει μια καταπράσινη έκταση.
Προς τα αριστερά και λίγο προς τα πάνω περνώντας την κόψη διαγράφονται όμορφες και γαλήνιες οι δύο μικρές λιμνούλες της Φλέγκας, σε υψόμετρα 1.800 περίπου.
Μέσα τους ζουν όντα όπως ο τρίτωνας και παράξενες νηματώδεις μορφές που στριφογυρίζουν τρελά στα μικρά ρεύματα που σχηματίζει το νερό που εισέρχεται και εξέρχεται από τη μια λιμνούλα στην άλλη, καθώς η μια βρίσκεται 20 μέτρα ψηλότερα από την άλλη.
Μετά τις λιμνούλες ακολουθεί ανηφορική διαδρομή προς την κορυφή. Εκεί η θέα είναι μαγευτική: μπροστά απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Αώου.

Αντε να πάρουμε τα βουνά γιατί θα τρελλαθούμε εδώ κάτω..

No comments: