Saturday, May 02, 2009

Miro' στην Θεσσαλονίκη!



Θεσσαλονίκη με χρώμα...Miro!
Μετά τον Πάμπλο Πικάσο (“Picasso, Suite 347”), άλλος ένας σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Χουάν Μιρό, έναν από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Γι αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεργάζεται με την Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. Η έκθεση που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2009 και θα διαρκέσει ως και το Φεβρουάριο του 2010, θα περιλαμβάνει 400 τεκμήρια, ανάμεσα στα οποία και η πρώτη ελαιογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη (1908), που «ταξιδεύει» για πρώτη φορά εκτός του Ιδρύματος της Mallorca. Ακόμη θα περιλαμβάνει και μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του Miro, καθώς και Σχέδια, γκουάς, μελάνια (80), χαρακτικά (66), 22 γλυπτά (δύο εμβληματικά μεγάλα, όπως η Μητρότητα) και πλούσιο αρχειακό υλικό σε σχέδια, ημερολόγια, έγγραφα, φωτογραφίες, έντυπα.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί και από παράλληλες εκδηλώσεις σε μουσεία και ιδρύματα, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας. Διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων και ο θεσμός των «Δημητρίων», δέχτηκαν να συμμετέχουν με μικρά αφιερώματα. Όπως μάλιστα επισημαίνει η Γ. Γραμματέας του Τελλογλείου καθ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά ««Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική και φιλόδοξη προσπάθεια του πανεπιστημιακού μας Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη που θα πλαισιώνεται για μισό χρόνο περίπου από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα σχετίζονται με την έκθεση του Miro».

Πιο συγκεκριμένα οι φορείς που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι στη Θεσσαλονίκη : Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Sert/Miro, Το εργαστήριο στη Mallorca. (Τελλόγλειο Ίδρυμα Σεπτ. 2009-Ιαν. 2010), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λιμάνι): 30 χαρακτικά Miro και έργα από 20 σύγχρονους καλλιτέχνες των εργαστηρίων Miro στη Mallorca (Νοέμβριος 2009/Ιανουάριος 2010), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. Έκθεση φωτογραφιών του Miro από τον Catala Roca. (Φθινόπωρο του 2009), Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. (Φθινόπωρο του 2009) και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. (Φθινόπωρο του 2009)


Και στην Αθήνα: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς): Μεγάλη έκθεση Miro της Μαγιόρκα: (Φεβρουάριος 2010-Μάιος 2010) , Ίδρυμα Θερβάντες: 30 χαρακτικά Miro. (Φεβρουάριος 2010-Μάιος 2010), Αεροδρόμιο Βενιζέλος: Φωτογραφίες Miro και Σύγχρονοι καλλιτέχνες Εργαστηρίων Miro (σε εξέλιξη).
----------------------------------------------------------------------------------------------
Το αρθράκι - αυτούσιο - από το ' Wake up and smell the coffee', έγραψε η '

2 comments:

librarian said...

Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα ή μάλλον καλώς μας βρήκες!
Πολύ τυχεροί εσείς εκεί στα βόρεια! Είχα δει τα έργα του στην Ισπανία, στο φυσικό τους χώρο δηλ. και είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί!
Ωραία είστε εδώ.
Θα σας ψάξω περισσότερο!

Ioanna said...

φίλε μου librarian πολύ καλώς σε βρήκαμε, αυτό είναι αλήθεια..μας αρέσουν πάρα πολύ και οι βολτίτσες σου και όλα όσα παραπέμπεις..να είσαι καλά πάντα, είσαι πηγή έμπνευσης και όχι μόνο..ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου..κι αφού θα μας ψάξεις εσύ , θα κοιτάξουμε να γίνουμε όσο καλύτεροι μπορούμε..